Bier door Mannen op het podium met de prijs

Brouwerij Bier door Mannen uit Uitgeest is in de prijzen gevallen met hun tripel ‘Staal’. De vakjury was lovend over het bier van drie buurmannen uit Uitgeest.

“Hij is kruidig, fris, fruitig, romig, vol van smaak, verwarmend en goed in balans. De overtuiging voor de jury is de mooie, goed in balans zijnde rooksmaak geweest,” zei juryvoorzitter Frans Ruiter bij de uitreiking. Bier door Mannen ontving de tweede prijs in de categorie ‘zwaar bier’ tijdens het Noord-Hollands Bierfestival in de Grote Kerk in Alkmaar. ‘Naughty Badass Modder Fokker’ van Brouwerij Tamesteut uit Hoorn ging ervandoor met de eerste prijs.

Aardig uit de hand gelopen
“We zijn nog geen jaar bezig en dit hadden we totaal niet verwacht,” aldus Stefan Hollenberg. “Het begon als een grap, maar is inmiddels aardig uit de hand gelopen.” De wedstrijd werd georganiseerd door regionale omroep NH Media. Aan de wedstrijd deden bijna 50 Noord-Hollandse bierbrouwers mee. Ook grote namen zoals Brouwerij Hoop, Dampegheest, Happy Face en Texelse Bierbrouwerij. “Dat zijn niet de minste namen in de Noord-Hollandse brouwwereld. Wij zijn relatief klein en hebben ook geen eigen bierbrouwerij. Ons bier maken we in de ketels van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest,” aldus Roderick.

De drie mannen uit Uitgeest begonnen in 2017 hun opmerkelijke zoektocht naar het ultieme mannenbier. “De beste ideeën ontstaan tijdens een avond bier drinken. Zo ook dit idee: Bier door Mannen,” vertelt Ricardo Barrientos de Reus. De drie Uitgeester mannen besloten om hun eigen bier te gaan brouwen. “Er zijn ontzettend veel bieren. Maar we misten een echt mannenbier.”

Pannen en potten
Het drietal besloot daarom zelf aan de slag te gaan. “Dat betekent potten en pannen op het vuur en brouwen maar,” vertelt Stefan Hollenberg. Samen gingen de mannen op zoek naar het ultieme recept. “Het moest een stevig bier worden met een fijne, frisse afdronk. Een bier dat je drinkt bij een goed en groot stuk gebraden vlees van de barbecue,” vertelt Roderick, man nummer 3. Met dit idee in het achterhoofd zijn de Uitgeester mannen aan de slag gegaan.

Nadat na maanden brouwen in de keuken het recept was vastgesteld besloten de mannen de stoute schoenen aan te trekken. “We zijn naar De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest gegaan. Daar hebben we ons idee uitgelegd en we konden er in een groot volume brouwen,” vertelt Roderick. Eind augustus 2018 heeft het drietal ruim 500 liter bier gebrouwen.

“Dat was in paar weken uitverkocht. In het voorjaar van 2019 hebben we ruim 2000 liter gemaakt. Daar hebben we gelukkig nog voldoende van op voorraad,” stelt Ricardo lachend. Bier door Mannen is te koop via de website BierDoorMannen.nl. Ook ligt het bier in de schappen van Jumbo Uitgeest, The Spirit of Wine en Simons Kaas en Noten in Heemskerk. In de horeca is het verkrijgbaar bij Steakhouse Bij de Buurvrouw in Castricum, Café Asgard in Beverwijk en Jack’s Bier Café in Heemskerk.