Uitgeester mannen brouwen ultiem mannenbier: ‘Bier door Mannen’
“Gebrouwen voor en door mannen”

Drie mannen uit Uitgeest begonnen in 2017 hun opmerkelijke zoektocht naar het ultieme mannenbier. “De beste ideeën ontstaan tijdens een avond bier drinken. Zo ook dit idee: Bier door Mannen”, vertelt Ricardo Barrientos de Reus. Drie Uitgeester mannen besloten om hun eigen bier te gaan brouwen. “Er zijn ontzettend veel bieren. Maar we misten een echt mannenbier”.

Pannen en potten
Het drietal besloot daarom zelf aan de slag te gaan. “Dat betekent potten en pannen op het vuur en brouwen maar”, vertelt Stefan Hollenberg. Samen gingen de mannen op zoek naar het ultieme recept. “Het moest een stevig bier worden met een fijne frisse afdronk. Een bier wat je drinkt bij een goed en groot stuk gebraden vlees van de barbecue”, vertelt man nummer 3: Roderick. Met dit idee in het achterhoofd zijn de Uitgeester mannen aan de slag gegaan.

“We hebben geëxperimenteerd met soorten hop, (rook) mout en ingrediënten zoals kruidnagel en koriander”, legt Ricardo, gebombardeerd tot brouwmeester, uit. Regelmatig tot diep in de nacht stonden de mannen in de keuken. Geduld is een schone zaak ontdekten het drietal. “Na onze brouwdag moesten we ruim twee weken wachten om het te laten gisten. Daarna moesten we weer twee weken wachten als het de fles in ging. Dit heet bottelen, dan krijg het bier zijn koolzuur.”
Veel geduld
Ruim een maand na het brouwen is het bier klaar. “Het is een spannend moment. Je pakt de opener en dan? Psssjjjttt. Yes, koolzuur! Dan schenk je het biertje in. De grote vraag is dan: is het helder of troebel. Vervolgens hoop je op een mooie schuimkraag en een helder bier in het glas”, legt Stefan uit. De eerste keren was het resultaat teleurstellend. Ricardo: “Het was niet niet het bier wat we wilden. We waren dan ook enorm kritisch op ons zelf. Maar het werd per brouwsel beter en beter”.

Het afgelopen jaar is er ook flink geïnvesteerd in materiaal. “We kochten diverse keren een betere en grotere brouwketel. Ook moest er een kroonkurkapparaat komen. Grotere pannen etc. Er komt echt een hoop bij kijken”, zegt Stefan lachend. Nadat het recept was vast gesteld besloten de mannen de stoute schoenen aan te trekken. “We zijn naar De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest gegaan. Daar hebben we ons idee uitgelegd en daar konden we in een groot volume brouwen”, vertelt Roderick. Eind augustus 2018 heeft het drietal ruim 500 liter bier gebrouwen.
Veel werk
“We hebben diverse proefsessies gehad met vrienden en bekenden. Daarbij hebben we serieus geluisterd naar de feedback en tips. Op basis daarvan zijn we het bier verder gaan ontwikkelen”, legt Roderick uit. Ricardo: “Het is een tripel geworden. Het bier draagt de naam ‘Bier door mannen – Staal’. ‘Staal’ is onze tripel die we het best kunnen omschrijven als: sterk en krachtig. Net als de metaalsoort. Staal is een stevig mannenbier met een frisse afdronk”. Naast het brouwen van bier komt er veel meer bij kijken. “We moesten een logo ontwerpen, een etiket maken, website bouwen en contact leggen met cafés, restaurants en slijters. Ook hebben we eigenhandig een webshop gebouwd”, vertelt Stefan. “We laten zelfs onze eigen radiocommercial maken”, vult Roderick aan.

De tripel ‘staal’ is vanaf 1 november te koop via de website www.bierdoormannen.nl, de betere slijter en diverse cafés en restaurants in de omgeving van Uitgeest. “Dit is bier zoals bier bedoeld is: gebrouwen voor en door mannen!”, zegt brouwmeester Ricardo vol trots. Het drietal zit overigens niet stil. “De voorbereidingen voor een fris zomers mannenbier worden al getroffen. Onze bieren krijgen metaalsoorten mee. Dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor de zomer hebben we bedacht zilver en voor de herfst koper. We gaan nu experimenteren met ingrediënten”, aldus Stefan.

Bekijk de 360-graden video van onze brouwdag: